2010. 12. 09.

Csokicsínó

Összetevők:
  • 4-5 cl kávé, 
  • 8-10 cl olvasztott csokoládé, 
  • 80-100 ml habosított tej, 
  • habtejszín (30%-os zsírtartalmú) 60-80ml, 
  • narancshéj reszelék, 
  • csokoládé reszelék

Először a forró csokit készítjük el. Lábosban vizet melegítünk, majd a forró vízfürdőbe másik edényt helyezünk benne a jó minőségű tejcsokoládéval és egy kevés vízzel.
Amíg a csokoládé olvad, elkészítjük a tejhabot. A habosítást az elektromos kávéfőzőnk gőzölő csövével végezzük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk túlságosan meg a tejet, mert így részben elvesznek az értékes tápanyagok, ráadásul a forró ital nehezen fogyasztható.
A felolvadt csokoládét előmelegített, hőálló üvegpohárba töltjük. Erre az alapra rétegezzük rá a tejhabot. Ezt követően elkészítjük a feketekávét, amit egy csőrős fém kiöntő segítségével, vékony sugárban, óvatosan öntünk a habosított tej felületének közepébe. Ha ügyesek vagyunk, a kávé vékony réteget képezve választja el a tej habosabb és lágyabb részeit.
Tetejére vékony rétegben tejszínhab kerül. Lehetőleg mindig frissen készített tejszínhabot használjunk. A boltban kapható előre elkészített flakonos tejszínhabok legtöbbje csak növényi zsiradék hozzáadásával készül, ezért habtartóssága, állaga és íze jelentősen elmarad a frissen készített tejszínhabétól. Mindezeken kívül az iparilag előállított habok oldódó-képessége is gyenge. (Elkeverés után italunk étvágyrontó, zavaros lesz.)
A friss, hűtött tejszínhabból tehát szifon vagy nyomóforma segítségével az ital tetejére vékony habréteget formázunk.
A hab felszínét díszítsük csokoládé és narancshéj reszelékkel. A pohár mellé hosszú bárkanál jár, hogy kevergetni, kanalazni is lehessen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...